Het LiFT-team bestaat uit 5 à 8 medewerkers, afkomstig uit verschillende sectoren/functies binnen de organisatie.
De uitdaging vormt het centrale vertrekpunt van waaruit het team via onderzoek een oplossing zal ontwerpen.
Een interne medewerker faciliteert het LiFT-team doorheen de verschillende stappen.
Het LiFT-team ontwerpt een effectieve oplossing voor de zorgvuldig geformuleerde uitdaging.
De LiFT-methode bestaat uit 8 duidelijk afgebakende stappen. De interne facilitator begeleidt het LiFT-team doorheen deze verschillende stappen op basis van de voorziene handleiding, enkele ondersteunende tools en eventueel de gevolgde opleiding.
Het LiFT-team moet binnen een tijdspanne van 3 maanden een passende oplossing ontwikkelen voor de geformuleerde uitdaging. In die tijd zal het team regelmatige bijeenkomsten afwisselen met veldwerk.
Het LiFT-team richt zijn focus op het analyseren van de uitdaging en het ontwikkelen van een passende oplossing. Vanuit bijkomend onderzoek verzamelen de LiFTERS informatie om de uitdaging breed te kaderen en eventueel bij te stellen. De opdrachtgever en medewerkers worden op de hoogte gebracht van het verloop. Borging van het resultaat wordt alzo vroeg in het proces gestimuleerd. De LiFTERS LEREN probleemoplossende en andere technische kennis en vaardigheden die zij in een andere setting minder snel zouden ontwikkelen.
Het LiFT-team staat regelmatig stil bij het individuele leerproces van de LiFTERS. Ze worden zich bewust van hun eigen groei in toekomstgerichte competenties (groeivelden). Ze voelen dat ze zelf bijdragen aan de verbetering van de eigen organisatieprocessen. Dat geeft een positieve boost aan hun betrokkenheid en een andere houding t.o.v. verandering. Stilstaan bij de persoonlijke groei en deze waarderen, bevordert het zelfvertrouwen van de LiFTER. Een investering met een positief effect op langere termijn.
LiFT kwam tot stand met financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (in oproep 357, Transnationaliteit) en het Vlaams Co-Financieringsfonds. Het project liep van maart 2017 tot juni 2019. De transnationale oproep heeft als doel dienstverlening op de Vlaamse arbeidsmarkt te versterken door het opzetten van transnationale partnerschappen waarin minimaal aan ‘mutual learning’ wordt gedaan en naar implementatiemogelijkheden wordt gewerkt. Promotor en indiener van dit LiFT-project is hogeschool UCLL.
Vlaamse partners: Arteveldehogeschool en VOV (Lerend Netwerk). Internationaal werd samengewerkt met Dobre Kadry uit Wroclaw, Polen.